Traduir

dissabte, 12 de gener del 2013

Entrevista a Mons. Piris al programa televisiu Lleida al dia.



- El Bisbe de Lleida veu actuacions immorals de bancs i caixes en alguns casos de desnonaments
-Denuncia que coneix casos d’engany amb l’únic pretext de col·locar una hipoteca   
- Suggereix als polítics que s’atansin als desnonats com a persones i pares de família, més que com a representants públics
- Declaracions al programa Lleida al Dia de Lleida TV sobre el projecte de rehabilitar habitatges a l’antic Seminari.
                                                                                               
El bisbe de Lleida, Joan Piris, ha titllat d’immorals algunes actuacions de les entitats financeres en la concessió d’hipoteques a persones a les quals no es va informar correctament o, fins i tot, és va enganyar amb l’únic propòsit de col·locar-los-hi el préstec i que ara es troben sense llar. Piris va fer aquestes declaracions en el programa Lleida al Dia de Lleida Televisió, que es va emetre dijous 10.
“Hi ha molts casos que no són de rebut”, va dir el bisbe de Lleida, el qual recordava que la falta de previsió havia estat una equivocació en l’època del boom immobiliari. “Ara tenim clar que vivíem per sobre de les nostres possibilitats, però llavors, ningú volia donar-se’n compte”.

Santi Roig va convidar al bisbe Piris al seu programa perquè expliqués el projecte de rehabilitar habitatges en l’edifici de l’antic Seminari de la Diòcesi lleidatana per destinar-lo a famílies desnonades per no poder pagar una hipoteca.

El Bisbe va destacar que més important que l’ús que finalment es fes d’aquell espai físic era l’onada d’interès ciutadà i de solidaritat que havia despertat la iniciativa. “Aquesta problemàtica va creixent dia a dia, perquè les conseqüències són més greus que la pèrdua d’un habitatge. Es perd molt més que un sostre. Es perden relacions humanes, sentiments, vivències de família..., però sobre tot això no es pensa massa. Té més pes l’interès econòmic, malgrat hem de recordar que no és el mateix no tenir sostre que no tenir llar”, deia Joan Piris.  “Perdre la casa és perdre autoestima, perdre dignitat personal i trobar a faltar el sentit de la vida, perquè augmenta la nostra inseguretat”, seguia raonant.

El Bisbe de Lleida va secundar les crítiques que el Sant Pare va fer en el Missatge de Nadal sobre el sistema capitalista. “Tot està muntat sobre el fet de guanyar, guanyar i guanyar al preu que sigui. De les persones ara en diem recursos humans, utilitzant un llenguatge que les desvaloritza, i alhora no deixem de parlar de valors. Ara bé, la realitat és que distància entre les classes més adinerades i les més pobres cada cop és més gran”, apuntava.

Joan Piris va explicar als teleespectadors de Lleida TV com va néixer la idea de rehabilitar una part de l’antic Seminari del carrer Maragall, arran de participar en una assemblea de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que es va celebrar en un local de la Parròquia de Santa Maria Magdalena. “Em vaig preguntar, què podíem fer? i així va anar, perquè tot el que sigui donar un cop de mà a qui ho necessita és una opció d’identitat evangèlica de l’Església”, responia.

El periodista va preguntar al Bisbe de Lleida si aconsellaria als polítics a fer com ell i participar en una assemblea de la PAH, a la qual cosa va respondre que seria bo que s’atansessin com a persones a compartir la problemàtica situació dels desnonats. “Que no vagin com a polítics, ja que els interessos d’aquest món només generarà rivalitats. Que s’atansin com a persones, com a pares de família a conèixer els problemes i després, si tenen alguna responsabilitat pública, que prenguin les accions per a solucionar-los”.

Monsenyor Piris es congratulava de la mobilització social que havia aixecat el projecte i digué: “Les persones són bona gent. Ho és l’espècie humana en general. No ens hem de sorprendre de la seva reacció en aquestes situacions. Sempre és així, les persones reaccionen i, si poden ajudar, ajuden. És cert que hi ha onades de solidaritat arran de catàstrofes que en el temps s’apaguen, per això la solidaritat permanent suposa també un plantejament de vida, més que la solució a un problema econòmic”

El bisbe Joan també va anunciar l’apertura d’un compte corrent en una oficina de banca ètica, a través de la qual i de Càritas, es podran canalitzar aquelles aportacions voluntàries que molts ciutadans volen fer al projecte de rehabilitar l’antic Seminari i convertir-lo en habitatges socials per a desnonats. Aquest compte es publicitarà properament a través dels mitjans de comunicació i del bloc creat a la xarxa ­–http://habitatgessocialslleida.blogspot.com.es/­­, on s’informa de tots els passos que van fent les diferents comissions de treball creades per tirar endavant el projecte.

Jordi Pérez.

Lleida, 11 de gener de 2013
Per veure l'entrevista: Entrevista a Lleida al dia. 10 gener 2013



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada