Traduir

dilluns, 2 de desembre del 2013

El Seminari obre portes per ensenyar els futurs habitatges socials

L’equip de voluntaris del Projecte dels Habitatges Socials del Seminari de Lleida van obrir el dissabte 30 de novembre les portes de l’edifici del carrer Maragall, que ha d’acollir abans d’acabar el 2014 famílies desnonades o en risc d’exclusió. Una activitat que entra en una fase decisiva: el projecte constructiu es troba en fase de tramitació administrativa, la qual cosa permet confiar a iniciar les obres a primers d’any, i compta gairebé amb la meitat del pressupost previst, mercès a les aportacions del Bisbat, la Diputació i donacions voluntàries. Unes dues-centes persones van voler conèixer de primera mà aquest dissabte una iniciativa que va néixer ara fa un any quan, el 7 de desembre de 2012, el bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, va assistir a una assemblea de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), els quals es reunien en un local cedit per la parròquia de Santa Maria Magdalena, i els va oferir la possibilitat d’utilitzar les dependències del seminari diocesà en desús.

Un any després, aquella idea llançada al vol s’ha transformat en un projecte on uns seixanta voluntaris estan treballant per fer-la realitat. En aquests moments, quan s’està tramitat administrativament el projecte constructiu dels habitatges i es preveu iniciar les obres a primers d’any, es disposa de 254.000 euros dels entre 600.000 i 700.000, en què s’ha pressupostat. Aquests ingressos han estat possibles mercès a les aportacions de la Diputació (150.000), els avançats pel Bisbat (80.000) i la resta prové de donacions voluntàries dels ciutadans).
La xifra recaptada queda lluny de l’objectiu final, per aquest motiu la Jornada de Portes Obertes tenia una doble finalitat: una informativa, per explicar i donar a conèixer les actuacions realitzades, i l’altra de sensibilització, per conscienciar la societat de la situació on ens ha conduït la crisi econòmica i cercar una sortida dins les nostres possibilitats.
El bisbe Joan era molt realista sobre aquest projecte. “No té més pretensions que les que té. No solucionarem gran cosa, però pot ser un signe públic que pot fer canviar una forma de viure, de pensar, de treballar, de donar-se suport els uns als altres i de fer front a les situacions problemàtiques que van apareixent a la nostra vida”, deia dirigint-se als assistents a la jornada en una de les plantes de l’edifici on s’ha de començar a construir els habitatges socials.

Els treballs en l’edifici del carrer Maragall han començat retirant tots els envans de les quatre plantes, deixant només les parets mestres, i marcant a terra la divisió dels futurs 19 habitatges, que tindran entre 50 i 70 metres quadrats i seran de dos o tres dormitoris. A més a més, en cada planta hi haurà espais comuns on es disposarà d’una bugaderia. També està previst que hi hagi una sala polivalent, que s’utilitzarà per tallers, reunions i xerrades d’assessorament, per reinserir els usuaris dels habitatges en el món laboral.
Carles Sanmartín, delegat de Pastoral Caritativa i Social del Bisbat de Lleida i un dels membres de la comissió executiva del projecte, avançava que es treballa amb la idea d’acollir les famílies entre un i tres anys. “La finalitat és que aquestes famílies, que ho han perdut tot, puguin refer-se. Primer tenir una llar on poder estar i, paral·lelament gaudir d’assessorament d’un equip de tècnics que els ajudaran a refer-se per tornar a vincular-se a la societat”, deia.
La jornada de portes obertes va iniciar-se al matí amb una sèrie de visites guiades que va gaudir d’una nodrida participació de ciutadans. El primer lloc a visitar va ser el Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL), edifici que va fer construir el bisbe Josep Meseguer a finals del segle XIX. El catedràtic Frederic Vilà va explicar la història, les diferents etapes i usos que ha tingut l’edifici i la simbologia dels vitralls de la sala noble i de La Pensativa, l’escultura de Leandre Cristòfol, que presideix un dels claustres.
El bisbe Joan va rebre els visitants al Palau Episcopal, segona parada de les visites guiades, que va obrir de bat a bat les dependències de la Cúria. Aquí el delegat de Patrimoni Artístic, Ximo Company, i l’artista Amadeu Bonet van explicar la història i les obres que s’hi exposen, les quals eren fins ara molt poc conegudes pels lleidatans.
La tercera parada de la jornada va ser l’edifici del Seminari, al carrer Maragall, on es construiran els habitatges. Aquí, una exposició fotogràfica de l’evolució dels treballs realitzats fins ara va servir per introduir l’acte més protocol·lari on Carles Sanmartín va explicar la trajectòria del projecte i el bisbe Joan la seva significació.
Sanmartín va voler significar alguns gestos de solidaritat que ha rebut el projecte i, prèviament haver demanat l’autorització als implicats, va explicar com l’empresa que havia enderrocat els envans de l’edifici havia volgut contribuir al projecte, rebaixant el 40% del pressupost pel qual es va adjudicar l’obra.
L’acte també va comptar amb la presència de representats institucionals (el delegat de Benestar Social de la Generalitat, Josep Maria Forné; el vicepresident de la diputació, Josep Maria Roigé, i la directora d’Assumptes Socials de la Paeria, Montserrat Gil).
Un vermut pels assistents, un dinar solidari al menjador del Col·legi Episcopal i una tarda plena d’activitats, pels més menuts amb els monitors de l’Esplai Epis i pels grans al saló d’actes del col·legi amb actuacions musicals, van posar fi a una diada que es mou per un projecte que es treballa “entre tots i totes i per al bé de tothom”, com repeteix una vegada i una altra el bisbe Joan.
Jordi Pérez
Fotos: Francesc López
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada