Traduir

diumenge, 24 de març del 2013

Via lliure urbanística als habitatges socials de l’antic Seminari

Tot a punt per iniciar l’enderroc de l’interior de l’edifici
Una empresa  ofereix mobles pel pisos i una altra làmpades.
La resposta a aquest projecte “una de les alegries més grans que he viscut com a bisbe”, diu Mons. Joan Piris

El projecte dels Habitatges Socials de l’antic Seminari per a famílies desnonades avança a bon ritme tal i com es va poder comprovar el dimecres dia 20  en la trobada de voluntaris de les cinc comissions de treball que es van aplegar a l’Acadèmia Mariana per posar en comú la feina que venen desenvolupant.
Una dels principals esculls que ha tingut que superar aquest projecte social és de caràcter administratiu. Els responsables de la Comissió Tècnica van informar de la fórmula urbanística que s’havia trobat perquè l’Ajuntament de Lleida autoritzés el destí del Seminari, catalogat com a equipament, per a un ús residencial.
La Paeria ja ha informat que tots aquests entrebancs quedaven resolts amb la tramitació d’una llicència urbanística que convertiria l’antic Seminari de la Diòcesi de Lleida en “allotjament per a col·lectius especialment vulnerables”.

Per una altra part, els arquitectes i aparelladors que treballen en el projecte han acordat dividir el projecte en dues parts, pel que respecta al tipus de llicències que cal tramitar amb l’Ajuntament. Una primera, que es demanarà tot seguit, per a procedir a l’enderroc de l’interior de l’edifici, i una segona, que es tramitaria més endavant, quan el projecte constructiu estigui acabat del tot, per a començar les obres que han de permetre obtenir entre 18 i 20 habitatges.
Aquests habitatges seran d’una, dues o tres habitacions i disposaran d’uns espais comuns com sala de reunions, un espai per ubicar rentadores i eixugadores i un altre per l'Associació que s'haurà de creat amb la finalitat de gestionar el seguiment del projecte.
En l'edifici es preveu aprofitar el recinte de calderes existent, malgrat que contempla canviar el subministrament de gasoil per gas natural.

Els representants de la Comissió Econòmica també van informar dels tràmits realitzats a Tríodos Bank, entitat de banca ètica, en l'ha que s'ha obert el compte on poder depositar els donatius, i de les possibles alternatives de finançament per cercar recursos.

Els treballs de la Comissió Jurídica s’han centrat fins ara en esporgar tots els entrebancs legals que suposa donar forma i poder respondre des del voluntariat a un projecte com el dels Habitatges Socials, al qual se li reclamen una sèrie de tramitacions burocràtiques i administratives complexes per la singularitat de la mateixa iniciativa.

La Comissió Social, que va alertar del degoteig constant dels processos de desnonament, els quals en comptes d’aturar-se o disminuir anaven en augment, ha estat treballant en el criteris d'admissió de les famílies futures usuàries dels pisos, així com de la creació de l'Associació que haurà de fer el seguiment d'aquestes famílies. Per tot això es pensa en oferir suport psicològic a les famílies així com la possibilitat de formació que contribuís a trobar una sortida professional.

Des de la Comissió de Sensibilització i Comunicació es va informar de la celebració d’un concert de música sacra pel dissabte abans de Rams, organitzat pel Petit Cor de la Catedral amb la col·laboració del Conservatori de Lleida, per recollir fons pel projecte dels habitatges del Seminari. Per aconseguir aquest objectiu, es reservaria una fila zero i es col·locarien unes taules petitòries a la sortida de la Catedral.
Aquesta iniciativa del Petit Cor s’uneix a la d’altres d’empreses i particulars que han manifestat la seva voluntat de col·laboració. Una empresa de Terrassa ha ofert mobles pels habitatges un cop s’hagi acabat l’obra i una altra, també de les comarques de Barcelona, s’ha compromès a donar les làmpades.

Una moment especial va estar quan es va esmerçar un temps a compartir lliurement el que està suposant pels voluntaris el fet de col·laborar en aquesta iniciativa solidària.
Les aportacions posaven de manifest que per tothom està sent a nivell personal una experiència molt enriquidora en molts aspectes.

La trobada va cloure amb unes paraules del bisbe de Lleida, Joan Piris, que va agrair els voluntaris la seva tasca i va dir que viure una iniciativa com aquesta era “una de les alegries més grans” que havia gaudit des que era bisbe.
El bisbe Piris va assenyalar que aquesta iniciativa havia estat un pretext, “perquè no podrem donar resposta a la totalitat del problema, però sí despertar i aixecar una expectativa pública”. Ell manifestà que s’estava demostrant com entre tots, “amb una aportació mínima, es podia generar un dinamisme important”, i va agafar el símil musical del concert que s’havia anunciat per dir que el projecte era “una orquestra on tothom toca un instrument i junts fan possible que soni la peça musical”.
J. Pérez


 Podeu veure un petit vídeo de la trobada clicant aqui https://vimeo.com/62569393

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada